Terug naar overzicht

Robot en Cobot

Deze termen worden vaak door elkaar gehaald. Wanneer wordt er gepraat over een robot en wanneer cobot? Wat zijn de voordelen? En wat zijn de verschillen? Wij leggen het haarfijn voor u uit.

Verschil tussen een robot en een cobot

De term cobot betekent collaboratieve robot. Deze variant op de industriële robots zijn ontwikkeld om samen te werken met mensen. Kenmerkend is de flexibele inzetbaarheid, veiligheid en de eenvoud van instellen. Een cobot heeft ingebouwde sensoren waardoor het veiligheidsgevoel van de werknemer is gegarandeerd. Komt de cobot tijdens een beweging toch in aanraking met een medewerker? Dan stopt hij direct.

Bij een (industriële) robotarm zijn veiligheidshekwerken of omgevingsscanners verplicht om de veiligheid van de medewerkers te waarborgen. Hierdoor heeft een robot meer oppervlakte nodig dan een cobot. Een robotarm kan over het algemeen een hogere snelheid hanteren en de payload (draagkracht) ligt hoger dan bij een cobot.

Voordelen cobots

Het grootste voordeel is dat ze veilig zijn om samen te werken met een medewerker. Een medewerker kan onbezorgd naast de cobot staan en zijn taken uitvoeren, zonder dat er een hekwerk nodig is. Als eerder vermeld stopt deze wanneer die in aanraking komt met een werknemer.

Maar een cobot heeft meer voordelen. Zo kunnen deze ingezet worden op plekken waar weinig ruimte is. In tegenstelling tot de, vaak grote, industriële robots, zijn ze veel mobieler. Ook nemen de cobots het werk uit handen van operator werkzaamheden die monotoon zijn. Onze ervaring is dan ook dat een cobot de medewerker heel goed kan ondersteunen. Daarnaast is de herhaalnauwkeurigheid van een cobot nauwkeuriger dan menselijk handelen.

Een cobot wordt meer en meer ingezet in onder andere de productiemachinebeladingen en assemblage in productiebedrijven.

Wij zijn voorkeurspartner in de Benelux van Universal Robots, de onbetwiste marktleider op het gebied van cobots.

 

Voordelen robots

Een groot voordeel is dat industriële robots sneller kunnen werken, omdat deze in tegenstelling tot de cobots een hoger snelheidslimiet mogen hanteren vanwege het veiligheidshekwerk. Daarnaast worden robots vaak ingezet voor handelingen die door een mens niet uit te voeren zijn, omdat producten te zwaar zijn. Zo kunnen industriële robots producten oppakken tot enkele honderden kilo’s.

Of u gebruik wilt maken van een cobot of een industriële robot hangt helemaal af van uw wensen en behoeften. Door de laagdrempeligheid bij implementatie is de cobot toegankelijker voor het MKB om te automatiseren.