Terug naar overzicht verhalen

/Universal Robots   /Food & FMCG   /Interview  

Unieke cobot carrousel voor geslachtsbepaling van ongeboren kuiken

Unieke cobot carrousel voor geslachtsbepaling van ongeboren kuiken


/Universal Robots   /Food & FMCG   /Interview  

Terug naar overzicht verhalen

Haantjes die net geboren waren, werden in het verleden gedood. Ze leggen geen eieren en hierdoor economisch niet interessant. Vanaf begin 2022 mag dit niet meer in Frankrijk en Duitsland. En de verwachting is dat dit in de toekomst ook niet meer in Nederland mag.

Voor geboorte bepalen of het een hennetje of haantje wordt

Seleggt heeft als doel om het ruimen van kuikens uit te bannen. Dit willen we bereiken door het geslacht van het embryo te bepalen, dus voordat het een volwaardig kuiken is. Na vele jaren onderzoek is het mogelijk om het geslacht te bepalen, voordat het kuiken is geboren. Door middel van een kleine punctie uit het vruchtwater te nemen kan er door hormonenonderzoek bepaald worden of het een hennetje of een haantje wordt.

Aangezien het om duizenden eieren per dag gaat, zijn we gaan zoeken naar een automatisering voor dit proces. We moesten rekening houden met verschillende handelingen en variabelen en één van onze ideeën was om dit met collaboratieve robots op te lossen. Via Universal Robots kwamen we bij Gibas terecht, die aangaven ons hierbij te kunnen helpen. Door onze kennis van de markt te combineren met de kennis en ervaring van Gibas over automatisering, zijn een aantal concepten gekomen en hebben we gekozen voor een carrousel met tien cobots.

Ik kijk er naar uit om samen met de rest van ons team de wereld zonder kuikendoden te maken - Martijn Haarman, Seleggt Group

Storingsvrije automatisatie

Na negen dagen broeden worden de eieren aangeleverd bij de productiecel. Deze moeten met zorg worden behandeld en dus opgepakt door een cobot middels een vacuüm grijper. Hiermee voorkomen we dat een ei breekt bij het oppakken. Het ei wordt door de cobot in een hoek van 45 graden gelegd op de carrousel die continue doordraait. Elk ei wordt on-the-fly ingemeten op de juiste hoogte zodat er nauwkeurig en op de juiste hoogte een gat van 0,3 mm gemaakt kan worden door een laser. Hierna wordt er door de cobot uitgerust met een pipet, wederom on-the-fly, een klein beetje vruchtwater uit het ei gehaald. Tijdens dit proces blijft het broedende ei ongedeerd en wordt elke actie nauwkeurig aangepast aan de hoogte en vorm variatie van het ei. Geen ei is hetzelfde!

In het vrouwelijke vruchtwater zit oestronsulfaat. Door het vruchtwater op een gepatenteerde marker te leggen verkleurt deze wanneer oestronsulfaat wordt herkend. Wanneer dit hormoon niet aanwezig is, verkleurt de marker niet.  Zo kan het verschil tussen haantjes en hennetjes al bepaald worden nog voordat deze geboren zijn

Dankzij Gibas hebben wij dit proces kunnen automatiseren en ons een stevige positie in de markt gegeven. Met hun volledige team van programmeurs, engineers en ondersteuning hebben ze deze carrousel ontwikkeld. Door de snelle doorlooptijd en storingsvrije automatisatie, hebben wij nu meerdere installaties in Europa staan.

Persoonlijke demo aanvragen

Ontdek hoe Gibas u kan helpen met het invullen van innovatieve oplossingen. Laat ons u overtuigen van de voordelen die wij bieden.

Mask Group 50-1